Bij een blikseminslag op een zeiljacht zal de bliksem bijna altijd op de top van de mast inslaan. Via de mast en het want zal de bliksem zijn weg naar de “aarde” (het water) zoeken. Dat loopt via de romp. Is die van metaal of staal, dan zal dat weinig problemen opleveren, want dit is een goede geleider voor stroom. Bij houten en polyester jachten ligt dat anders. Die geleiden bliksemstroom niet en dus zal de bliksem op de romp stuiten en geen weg naar de aarde vinden. De bliksem zal zich dan ergens door het jacht heen een weg naar de aarde zoeken (doorslag). Het gevolg is schade aan de boot en/of opvarenden.
Het uitgangspunt van bliksembeveiliging is het voorkomen van die schade. De spanning van een inslag kan meer dan 100.000 volt zijn en meer dan 10.000 Ampère. Om dit op te kunnen vangen heb je deugdelijk en stevig materiaal nodig. Een ketting of staalkabel is beslist niet voldoende…….
De beveiliging wordt aan twee zijden aan ebracht en maakt een verbinding tussen het want en het water, zodat de bliksem niet in de romp kan komen. Via potentiaalvereffening * wordt voorkomen dat apparatuur beschadigd raakt. De bliksembeveiliging is bestand tegen zout en zout water en werkt zowel varend als liggend in de haven.
Meer informatie kunt u vinden op de website: www.vanderheide.nl of verkrijgen via tel. 0511-45.40.40 van Fa. van der Heide, Rijdstraat 12, 9291 MB Kollum, email: bb@vanderheide.nl
*Potentiaalvereffening ofwel spanningsverschillen tussen verschillende delen worden door elke blikseminslag veroorzaakt, zowel door directe als indirecte inslagen. Bij een inslag ontstaat een zogenaamde”spanningstrechter”. De spanning is op de plaats van de inslag het hoogste en zal naarmate de afstand toeneemt in hoogte afnemen. Alles van metaal wat zich in de spanningstrechter bevindt, komt onder spanning te staan. Door alles geleidend met elkaar te verbinden, brengt men alle onderdelen op hetzelfde spanningsniveau. Het gevaar van brand, verwonding of elektrisch aanrakingsgevaar is dan geweken. Ook de elektrische/elektronische navigatie-apparatuur moet in het potentiaalvereffeningssysteem worden opgenomen. Omdat dit niet rechtstreeks kan, gebeurt dit door middel van overspanningsbeveiliging, aangesloten op de potentiaalvereffening.