Gastenboek


afmetingen fokkeloet LM27 27/05/2020
Wie kan mij aan de afmetingen helpen; lengte, diameter en eventueel de dikte. Heb de vraag al eens eerder gesteld, maar kan deze niet meer terugvinden. Vr.gr. Jan Zuidema
Jan Zuidema
Checklist bij aankoop lm81 23/05/2020
Goedendag. Kan een liefhebber van een LM81 ons vertellen waar hij/zij het eerste op zou letten bij aankoop van een LM81. Is deze osmose gevoelig? Bekende lekkageplaatsen? Stevigheid romp? Graag horen we uw reacties. Liefde maakt soms blind ;-)
Rik
blauwe diesel 15/05/2020
Heb een LM30 met een Bukh 36DV. Moet nu voor het eerst tanken. Heeft er iemand ervaring met het tanken van blauwe diesel? Deze zou o.a. geen bacteriegroei kennen. Of maar beter de 'gewone' diesel gebruiken?
Peter Lutgendorf
Bamar profiel op mast 14/05/2020
Vorig jaar heb ik de boot gekocht,het zeilen viel mij tegen, volgens mij licht dit aan het rol grootzeil dit is erg vlak en te klein. Ik zit er aan te denken om het Bamar profiel van de mast te halen en er en gewoon grootzeil op te zetten. Zijn er misschien mensen die hier ervaring mee hebben. met vriendelijke groet, Jolle Hamersma
Jolle Hamersma
Siermastje op LM 27 i.v.m. het gebruik als motorboot 13/05/2020
Wie heeft ervaring met het plaatsen van een siermastje op mijn LM 27 (1980) ZEEROB die we een seizoen als motorboot gaan gebruiken. Er moeten een ankerlicht en een marifoonantenne op komen. En hij moet ook eenvoudig strijkbaar zijn. Onze boot heeft geen strijkbare mast. Op dek is, om de (zeil)mast op te plaatsen, een rechthoekige metalen plaat gemonteerd (160x72 mm.). In de lengterichting op de plaat staan 7 u-vormige 'nokjes'. Afm. 23 x 15 x 25 mm. Mijn vraag is: hoe bevestig ik het siermastje op de bestaande mastvoet.
Rob Stegeman
onderlijkstrekker lm30 11/05/2020
Probeer voor het eerst het grootzeil van onze recent aangeschafte LM30 bedrijfsklaar te maken maar heb geen idee hoe het grootzeil bevestigd moet worden. Bij de boot zit een fonkelnieuw grootzeil met een losse broek met in de schoothoek een stevige slede welke in de groef van de giek past. Hoe span je daarmee het onderlijk? Bij de schoothoek zit geintegreerd in de giek een metalen blok en aan de mastkant van de giek ook in de giek 1 (of twee?) rollen. Dit ziet eruit dat dat origineel LM is. Het lijkt erop dat hier iets van een staaldraad door gaat? En dan via blokken en dekbeslag door de doorvoeren in de stuurhut naar de klemmen in de kuip? Wie kan mij wegwijs maken?
Peter
dakluik lm30 en bukh 36 29/04/2020
wie weet waar ik nog een nieuw dakluik kan bestellen voor de LM30?? De bukh dv36 blijft soms doorlopen na afschakelen. Wie weet wat dit is. contact of afsluiter magneetklep??
bram boot
Kleur van romp ivm gelcoat 03/04/2020
Ga mijn LM 27 romp gelcoat opschuren maar heb beschadigingen die nog bijgewerkt moeten worden wie weet wat de kleur van de gelcoat is graag berichten
jterpstra
Ruit LM 81 29/03/2020
Wie weet of er nog ergens een nieuwe ruit voor een LM 81 te vinden is.
Michèl de Vries
Raamrubbers 24/03/2020
Weet iemand waar ik raamrubbers kan krijgen voor onze LM27 en welk type/soort het zijn? Bij de Boer (Nauticshop) weten ze niet welk type LM heeft gebruikt. Bvd Brend Verhoef
Brend Verhoef
Wie kent deze boot? 13/03/2020
Wie kent de Lm 28 met de naam Tequila en vier jaar geleden Polaris? Paul Schutte
Paul Schutte
Ontploffing op LM 32 12/03/2020
Zoals gebruikelijk voer ik aan het eind van het seizoen mijn  LM32 onder de kraan bij de winterberging om op de wal gezet te worden.
De volgende dag werd ik gebeld door een geschrokken monteur die de motor winterklaar had gemaakt. Hij was met motorluik en al omhoog gekomen door een ontploffing in onze boot. Daarbij was het schuifluik op het stuurhuis door midden gebroken en de kuiptent er volledig afgeblazen.
Het volgende was voorafgegaan: tijdens het lopen van de motor om die klaar te maken voor de winter, kwam er rook uit de motorruimte. Die rook bleek afkomstig van een klein gaatje aan de onderzijde van het uitlaatspruitstuk bij de motor wat normaal niet goed te zien was van boven. Kort daarna vond een ontploffing plaats waarna een groot gat  bleek geslagen van ongeveer 10 cm. in dat spruitstuk. Gelukkig ontstond geen brand.
How come ?
De motor is een Bukh 36 pk diesel. Er was geen gas aan boord (al jaren geleden van mijn boot verbannen door nare ervaring in verleden bij anderen door een gaslek).
Er wordt bij ons op spiritus gekookt (branders waren afgedekt). Accu's waren niet ontploft.
Ontplofbaar mengsel via gaatje naar buiten ? Door hete motor ontsteking ? (motor had echter maar kort gelopen). Bukhdealer (en brandweerman), scheepswerktuigkundigen, monteurs en ervaren vaarders konden mij geen verklaring geven voor deze explosie, tot recent : er is gebruik gemaakt door monteur van motorschoonmaakspul (aetherachtig). Hete uitlaatgassen gemengd met schoonmaakmiddel hebben zeer waarschijnlijk de explosie veroorzaakt.

Inmiddels is er een nieuw spruitstuk geplaatst dat volgens Bukhdealer in Heeg ongeveer 10jaar meegaat. Ook is er uit Denemarken (Kolding Marine) een nieuw luik gekomen. Gelukkig dus nog te  "krijgen" (kleine 1200 euro). Indirekt via verzekering.

Leermoment:  controleer uitlaatspruitstuk af en toe op doorroesten en vervang tijdig.

Gelukkig is de monteur met de schrik vrijgekomen  (die zelfde middag is hij ook nog door het dek van een ander schip gezakt en in de motorruimte terecht gekomen !) en is er geen brand uitgebroken.
Ab van Eijk
Nieuws
Reünie vrijdag 3 juni 2022 In Kampen
Reünie vrijdag 3 juni 2022 In Kampen
Donderdag op de aanvaardbaar kwamen al op tijd 4 LMers, die al een paar dagen bij elkaar in het kattegat hadden gelegen. De voorzitter was er al om de
Reünie zaterdag 4 juni 2022.
Reünie zaterdag 4 juni 2022.
‘s Morgens werd er eerst op verschillende LM ‘s bij elkaar koffie gedronken. Om 11 uur bracht de bus ons naar Zwolle. Even over de brug en toen
Reünie zondag 5 juni 2022.
Reünie zondag 5 juni 2022.
‘s Morgens gezellig met elkaar koffie gedronken. Het was heerlijk weer met een zonnetje. ‘S Middags bezoek aan biermuseum. We mochten ook proeven.
Inslingerdag/ Ledenvergadering 26 maart 2022 27/03/2022
Inslingerdag/ Ledenvergadering 26 maart 2022
Om half elf onder het genot van een kopje koffie was het fijn elkaar weer te ontmoeten. Om elf uur opende Luite de ledenvergadering,De Agenda van de ledenvergadering